Robotikában a világ élvonalában a Bányai Gimnázium

100608

Robotikában a világ élvonalába került a Bányai Júlia Gimnázium. A napokban zajlott le a világbajnoki döntő Katar fővárosában, Dohában. Az országos verseny megnyerésével kvalifikálta magát a kecskeméti csapat. A döntőn 53 ország 450 csapata mérte össze tudását. A bányais csapat a 15. világbajnoki helyezést szerezte meg. A legjobb 16 csapat között összesen 5 európai ország képviseltette magát.

A robotika világbajnoki döntőjére a nemzetközi szinten induló mintegy 21 ezer csapat közül a nemzeti bajnokságok legjobb 450 csapata kapott meghívást.

„Ez alapvetően vonzó, hiszen a lego-ról mindenkinek, így a gyerekeknek is az jut az eszébe, hogy ez egy játék. Később derül ki, hogy mennyire komoly műszaki és informatikai tudomány, amit a lego ebbe a konstrukciójába beletett. A gyerekek nagyon nagy számban jelentkeznek 5-6. osztályban a szakköreinkre” – mondta el Kiss Róbert csapatvezető.

2008 óta foglalkoznak az iskolában robotikával. A háromnapos robotika világbajnokságon egyértelműen a németek, az oroszok és a svájciak voltak a legerősebbek európai összehasonlításban, de így is a kecskeméti csapat lett a kontinens negyedik legjobbja.

A verseny egyik különlegessége volt az úgynevezett meglepetés-szabály. A tehetséges versenyzők csak a kreativitásukra, addigi programozási és építési tapasztalataikra számíthattak.

„A meglepetés feladat az volt, hogy be kellett vinni négy darab kockát a start mezőbe. Azért nem lepődtünk meg nagyon, mert hasonló volt a feladat a nemzeti fordulón is. Ott is kockákat kellett bevinni, csak ott a pálya végéből és nem az elejéből. így egyszerűbb volt, felkészültebben érkeztünk, mint a többi csapat. Azt nem tudni, hogy náluk mi volt a nemzeti fordulón a meglepetés szabály” – mesélte a csapat egyik tagja, Nyíri Anna Eszter.

Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter és Zsetkó Dávid a világ legokosabb és legkiválóbb tudományos érdeklődésű diákjai közé tartoznak, és mint a jövő tudós generációjának képviselői nyújtottak hatalmas teljesítményt ezen a világversenyen.

KecskemétiTV