Elfogultság a KSE-perben

Kecskeméti_KSE

Kecskeméten már biztos nem fogják tárgyalni a KSE Kft. büntetőperét. Már csak az a kérdés: maradhat-e a megyében, vagy máshová kerül? Városi közszereplő tanúhegyek hemzsegnek az aktában.

Mint arról beszámoltunk a napokban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt öt férfi és egy nő ellen emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség, amely felügyelte a kecskeméti önkormányzat egykori látványsportokat fenntartó cégének gazdálkodását boncolgató négy éves NAV-nyomozást – írja a Hírösvény.hu.

A kár több mint négyszázmillió forint.

Mivel korábban a helyi ügyészség elfogultságot jelentett be – Zombor Gábor akkori polgármester testvérének felesége a főügyészségen dolgozik – így került az ügy felügyelete Szegedre. (Az ügyvédek szerint mindenesetre annyi pikantériája van az ügynek, hogy az akkori megyei főügyészhelyettes, Kopasz Zsolt, Kecskeméten bejelentette az elfogultságát, miután viszont a Szegedi Járási Ügyészség vezetője lett, majd Csongrád Megyei Főügyész lett már nem volt elfogult az üggyel kapcsolatban, igaz, az ottani ügyészségen egyetlen Zombor-rokon sem dolgozik).

A jogszabályok értelmében a vádat a kiindulóponthoz tartozó Kecskeméti Járásbíróságra kellett benyújtani, amely néhány nap tanakodás után úgy döntött, hogy elfogultságot jelent be az ügyben.

Megkérdeztük a törvényszék szóvivőjét, Sárközy Szabolcsot az elfogultság okával kapcsolatban, de azt mondta, csak a döntés publikus, az indok nem.

Információink szerint nem a vádlottak, hanem leginkább a tanúk nevei – a teljes volt városvezetés – nyomtak a latba a kecskeméti bíróknál.

Most a Kecskeméti Törvényszéken a sor, hogy kijelöl egy bíróságot a tárgyalás számára valahol a megyében, vagy szintén elfogultságot jelent be és akkor az ügy felkerül a legfőbb bíróhoz, ahol arról döntenek majd, melyik megyébe kerüljön a KSE-per.