Feljelentették a Hajdú-Bét-nyomozást megszüntető ügyészséget

birosagtorveny

Feljelentették a Kecskeméti Járási Ügyészséget, amiért az bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Hajdú-Bét ügyében. A cég ellen 2014-ben éppen ez az ügyészség utasította a nyomozás folytatására a NAV Bűnügyi Igazgatóságát. A nyomozók büntetőjogilag értékelhető nyomra bukkantak – ekkor azonban az ügyészség átvette tőlük a nyomozást, és megszüntette azt.

A közelmúltban a Kecskeméti Járási Ügyészség szüntette meg azt a nyomozást, amelyet a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytatott a Hajdú-Bét Rt. csődje ügyében. A nyomozást éppen a Kecskeméti Járási Ügyészség utasítására kezdték újra 2014. április 7-én, azzal, hogy új, eddig még nem vizsgált adatok kerültek a vádhatóság tudomására.

A kecskeméti Hírösvény portál értesülései szerint a NAV nyomozói büntetőjogilag értékelhető nyomra bukkantak az ügyben. A Hajdú-Bét ügye úgy került Kecskemétre, hogy az összeomlás előtt álló cég székhelyét a dél-alföldi városba helyezték át, amit a károsultak később azzal kifogásoltak, hogy a kecskeméti cégbíróság olyan felszámolót nevezett ki, akinek működése idején eltűntek a hitelezők kielégítésére alkalmas vagyonelemek. Az ügyészség nyomozást megszüntető határozatának indoklása szerint ezek már korábban eltűntek.

A nyomozást megszüntető határozat miatt több károsult jogi képviselője panaszt tett, egyikük pedig feljelentetést tett Kecskeméti Járási Ügyészség döntésével kapcsolatban bűnpártolás, illetve hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Sokan politikai szálat gyanítanak az ügyészség lépése mögött, hiszen a Hajdú-Bét egykori döntéshozói között ott volt a politikai életbe 2012-ben visszatért, majd tavaly – az önkormányzati választások előtt az ügyészség utasítására újrakezdett nyomozás idején – a magyar politikából távozott Bajnai Gordon, illetve a Fidesz-közelinek tartott Gansperger Gyula is.