Vádat emelt az ügyészség a KSE-ügyben

Kecskeméti_KSE

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség hat emberrel szemben a KSE-ügyben – tájékoztatott Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A vádirat szerint a 2009-ben a kecskeméti önkormányzat többségi tulajdonrészével létrehozott cég működtette a város élvonalbeli férfi kosárlabda, kézilabda és röplabda szakosztályait. Az éves szinten több tízmilliós, túlnyomórészt önkormányzati támogatásból működő vállalkozás alapításkori marketing igazgatójának felkérésére vállalta el egy helybeli lakos a formális ügyvezetői feladatokat, úgy, hogy a ténylegesen irányítás nem az ő kezében lesz.

Az alapításkori marketing igazgató a sportolók járandóságának kifizetésre kidolgozott egy szerződéses konstrukciót: a részben külföldi versenyzőket minimálbéren foglalkoztatták, javadalmazásuk érdemi részét “arculatátviteli szerződésekkel” fizették ki, mivel a közterhek megfizetéséhez megfelelő anyagi fedezettel nem rendelkeztek.

Három vállalkozás 2009 és 2011 között fiktív számlákat állított ki marketing és reklámtevékenységről a KSE Kft.-nek. A számlák átutalt ellenértékét a cégvezetők készpénzben felvették, majd visszajuttatták a KSE Kft. ügyvezetőjének, aki azután a sportolók járandóságát a munkaszerződésben járó juttatásokon felül – az adók kikerülésével – készpénzben kifizette. A teljesítés nélkül kifizetett számlák összértéke 425 millió forint volt.

A vádirat szerint az ügyvezető a bűncselekményt az alakuláskori marketing igazgató felbujtására és közreműködésével követte el, a cég könyvelője tudtával, aki közreműködött a valótlan tartalmú könyvelés elkészítésében. A három beszámlázó cég ügyvezetője bűnsegédként járult hozzá a hűtlen kezelés elkövetéséhez.

Az ügyben elsőként az MSZP Demokrácia Központja tett feljelentést még a botrány kirobbanásakor.

Frissítés!

BAON.hu: Egy korábbi szakmai igazgató ellen is vádat emeltek

A NAV regionális bűnügyi igazgatósága nyomozása során arra is fényt derített, miszerint egy személy – információink szerint a sportcég egyik korábbi szakmai igazgatója – jövedelmének egy részét szja-bevallásában nem tüntette fel. Ezen gyanúsított tekintetében a pénzügyi nyomozók a nyomozást elkülönítették, és külön bűnügyként kezelték, ugyanakkor esetében is vádemelést javasoltak. Az ügyészség szóvivőjétől megtudtuk: az illetővel szemben nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség. A vádirat szerint a személyi jövedelemadó adónemben okozott kárt az állami költségvetésnek mintegy 2,4 millió forint értékben, amelyet azonban a nyomozás során megtérített.