Elhunyt Kecskemét rendszerváltás utáni első polgármestere

dr-bnyai-endrt-ksznttte-a-kzgyls1_1-800

Egy perces néma felállással emlékezett a képviselő-testület csütörtökön Bányai Endrére, a rendszerváltás első polgármesterére, aki a napokban hunyt el. Áprilisban volt 85 éves.

Bányai Endre áprilisban még személyesen jelent meg a testület előtt, amikorSzeberényi Gyula Tamás alpolgármester a 85. születésnapja alkalmából gratulált neki – írja a Hírösvény.hu.

Dr. Bányai Endre, közgazdász, Kecskeméten született 1930. április 9-én. A Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi Karán tanult, később a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen pénzügyi diplomát és egyetemi doktori címet szerzett.

1952-ben a Magyar Nemzeti Banknál kezdte pályafutását, ahol 42 évig dolgozott, 1987-től megyei igazgatóként, ’88-tól ügyvezető igazgatóként. 1995-től az Agrobank Rt. igazgatósági elnöke, 1997-től 2000-ig a Hitelintézeti Felszámoló Kht. ügyvezető igazgatója volt.

A rendszerváltás időszakának meghatározó közéleti személyisége Kecskeméten. Az MDF listájáról ’90 és ’94 között önkormányzati képviselő. 1990 októberében a testület Kecskemét polgármesterévé választotta. Nem sokáig töltötte be ezt a posztot, mert a taxisblokád idején kialakult utcai tüntetések hatására lemondott, helyét Merász László vette át a közgyűlés megbízásából.

Bányai Endre a Koháry Alapítvány alapító tagja, a Kecskemét Város-Bozsó Gyűjtemény Alapítvány és az Idősek Római Katolikus Otthona Alapítvány kuratóriumi tagja.