Kritikus helyzetet okozott az eső a mezőgazdaságban

agro

Több mint 100 milliméter csapadék hullott az elmúlt napokban Kecskemét térségében. Nem csak a betakarítás késik, hanem a talajelőkészítő munkákat és a vetést sem lehet elkezdeni, ez pedig már jövő évi kenyérgabonánkat is veszélyezteti.

Sok olyan föld van, amire már nem tudnak rámenni a gépekkel a gazdák. Az éjjel és a mai nap során 18 milliméter eső hullott Kecskemét térségében, ezzel együtt már meghaladta a 100 millimétert is az elmúlt néhány nap csapadékmennyisége. A megyének van olyan része, ahol a helyzet ennél is rosszabb. Kalocsa térségében volt olyan nap, amikor 24 óra alatt 100 milliméter eső esett.

A betakarítási munkákat mindenütt leállította az eső.

„A napraforgóban most már elég kevés terület van, ami kint maradt, de amit nem arattak le, az már szerintem kint is marad. Nem biztos, hogy le tudják aratni, mert a tányérok annyira nem fognak megszáradni, hogy azt a kombájn ki tudja csépelni. Viszont a kukoricának még több mint ötven százaléka kint van a területen. Ez napról napra fogy, mert a szára korhad” – mondta Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke.

Az eső áztatta szárat lehúzza a kukoricacső, a talajra lehajlott termést pedig a kombájn már nem tudja összeszedni. Így a termés betakarítható mennyisége egyre csökken.

A földekre nem csak azért nem lehet rámenni a gépekkel, mert elakadnak, hanem azért is, mert a talajszerkezetben is óriási kárt okoz egy méternyire besüllyedt kerék. Olyan terméketlen réteget hoz fel a talajból, ami kiszáradva annyira kemény, amit nem lehet felszántani sem.

Azok a területek, amiket sikerült az eső előtt vetésre előkészíteni, üresen állnak.

Az árpát már régen el kellett volna vetni, de a búzával is rosszul állnak a gazdák.

A tervezett egymillió hektárból csupán 23 százaléknyit vetettek be, ez pedig jövő évi kenyerünket is veszélyezteti.

Domján Gergely elmondta, kritikus a helyzet, vannak ugyanis olyan területek, amit legalább egy hónapig még biztosan nem tudnak megközelíteni a gazdák.

KTV