KSH: augusztusban csökkent az építőipar termelése

epitoipar

Ebben az évben először csökkent az építőipar teljesítménye augusztusban és 6,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz hasonlítva az építőipar termelése 3,6 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.
Augusztusban a termelés mindkét építménycsoportban visszaesett, az épületek építése 5,2, az egyéb építmények építése 6,8 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól.

A megkötött új szerződések volumene 10,6 százalékkal csökkent augusztusban, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 18,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 4,0 százalékkal. Az új szerződések több mint egy éve tartó visszaesése következtében az augusztus végi szerződésállomány volumene 48, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,4, az egyéb építményeké 56,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 4,9 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 5,3 százalékkal csökkent. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 12,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly augusztusban.

Az építőipar szeptemberi adatait november 12-én teszi közzé a KSH.

MTI