Kecskeméti szála is van a halálkamionnak

Szlovákiában vették, román állampolgár váltott ki rá magyar rendszámot Kecskeméten – ezt tudni a kamionról. Parndorf közelében, az A4-es autópályán találtak rá.

Péntekre ígér további információkat a teherautóban talált halottakról az osztrák rendőrség

Péntekre ígérik az osztrák hatóságok az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban csütörtök délelőtt talált halottakkal kapcsolatos további információkat.

Az Eisenstadtban tartott csütörtök esti, rendkívüli sajtóértekezleten Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok közölte, hogy a magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművet a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjából délután Nickelsdorfba vontatták, és ott egy helyi csarnokban már az esti órákban hozzákezdenek a teherautó felnyitásához.

A rendőrparancsnok kijelentette: a hatóságok arra számítanak, hogy péntek délutánig információkkal szolgálhatnak az áldozatok pontos számáról, állampolgárságáról, neméről és minden valószínűség szerint a halál okáról is.
Megerősítette: a halottak a legnagyobb valószínűség szerint menekültek, számuk legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is.

Magyar rendszámú kamionban találták a holttesteket Ausztriában

Az osztrák hatóságok legfrissebb adatai szerint legalább húsz menekült fulladhatott meg az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott, csütörtökön megtalált teherautóban, de a halottak száma elérheti akár az ötvenet is.

A korábban hűtőkamionként használt, az autópálya egyik leállósávjában veszteglő járművet rendőrautók kíséretében elvontatták a Bécstől mintegy negyven kilométerre lévő helyszínről.

Azt egyelőre nem közölték, hogy hová vontatták a járművet, a hatóságok csupán annyit mondtak, hogy megfelelő helyszínt keresnek. Megerősítették, hogy a halottak azonosítása egyelőre nem kezdődött meg, ahhoz csak a “célállomáson” kezdenek hozzá.

Ennek megfelelően az illetékes kismartoni (eisenstadti) hatósági csoport vezetője, Johann Fuchs arra utalt, hogy legalább húsz menekült fulladhatott meg a teherautó zárt kocsiszekrényében, továbbá az áldozatok nemzetiségére, korára, valamint a halál pontos okára vonatkozó adatokat később hozzák nyilvánosságra. Az ezzel kapcsolatos munkálatokban igazságügyi orvosszakértők is részt vesznek. Fuchs nem tudta megmondani, hogy mindez meddig tart, ez – mint megjegyezte – nem is becsülhető meg. “Hasonló esettel ugyanis még nem találkoztunk” – fogalmazott a hatósági vezető.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a kismartoni államügyészség felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. A jármű ugyanis magyar rendszámú volt, amit egyébként Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősített Budapesten. A teherautó magyar rendszámát egy román állampolgár váltotta ki. A kamiont vélhetően egy szlovák cégtől vásárolták.

A hírügynökség szerint a jármű vezetőjének továbbra sem akadtak nyomára. “Mindent megteszünk a sofőr és lehetséges segítői kézre kerítésére” – fogalmazott Fuchs, aki szerint nem tudják azt sem, hogy a jármű mióta vesztegelt az A4-es autópálya leállósávjában.

Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok sajtóértekezletén további részletekkel szolgált. Szavai szerint a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. A holttestek állapota arra utal, hogy akár már napokkal korábban meghalhattak.

Doskozil kijelentette: a tragédia nyilvánosságra kerülése után több osztrák tartományban felerősödtek a határellenőrzést követelő hangok.

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint a Pándorfalu (Parndorf) közelében, a leállósávban veszteglő, valószínűleg már előző nap sorsára hagyott teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag egyik munkatársa bukkant csütörtök délelőtt. Feltűnt neki, hogy valami szivárog a járműből, mint kiderült, a folyadék már bomlásnak indult holtestekből származott.

A hét és fél tonnás járműben nem találtak túlélőt. A rendőrség válságstábot alakított, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik a jármű sofőrjét. A magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművön egy szlovák, csirkehússal kereskedő cég felirata olvasható.

“Ez a tragédia mindnyájunkat érint” – hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, és leszögezte: “az embercsempészek bűnözők. És aki még mindig úgy gondolja, hogy a menekültek jámbor segítőiről van szó, azon nem tudunk segíteni”.

Megfulladhatott a félszáz menekülő

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ugyancsak megerősítette, hogy a jármű magyar rendszámmal rendelkezik, és a rendszámot egy román állampolgár váltotta ki. Hozzátette, a kamiont vélhetően egy szlovák cégtől vásárolták. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet.

Gerald Tatzgern ezredes, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) emberkereskedelem és -csempészet ellen küzdő központi egységének vezetője azt mondta, napokig eltarthatnak a helyszínelési munkálatok. A kamiont és a környékét aprólékosan átvizsgálják – tette hozzá. A hatóságok csütörtökön délután fokozatosan haladtak előre a járműben, ezért nem tudták megmondani a halottak pontos számát.

Az osztrák rendőrök kedden elfogtak három embercsempészt Bruck An der Leitha (Királyhida) közelében A4-es autópályán. Az általuk szállított migránsok elmondták, hogy a jármű rakterébe zsúfolták őket és “alig kaptak levegőt”. Többször is hiába könyörögtek a jármű vezetőjének, az megállás nélkül hajtott a szerb határtól Ausztriába.

Mikl-Leitner a nemzetközi vonatok és a magyar-osztrák határvidék osztrák oldalának fokozottabb ellenőrzését ígérte. “Az is fontos számunkra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megtörténjenek a törvényi változtatások az embercsempészek elleni hatékonyabb küzdelem jegyében” – mondta.

A tárcavezető hangsúlyozta, fontos, hogy ne csak Ausztria, hanem a másik 27 EU-tagállam is keményen lépjen fel az embercsempészek ellen. Azt javasolta, hogy mihelyt lehetséges EU-kirendeltségeket állítsanak fel, ahol a menekültek azonnali védelmet élveznek.

Pozsony kész segíteni az osztrákoknak a menekültek tragédiájának felderítésében

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében – közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban.

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható – mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.

A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter. Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte: nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van.

“A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell” – mondta Hanzelka újságíróknak.

A Hyza nagytapolcsányi (Topolcany) központja csütörtök délután közölte: az Ausztriában talált tehergépkocsi azon 21 autó közé az autók tartozik, amelyeket 2013 és 2014 folyamán a cég eladott. “Sajnos néhány kocsi valószínűleg rossz kezekbe került” – jegyezte meg Mikulás Sranko, a Hyza szóvivője.

Hozzátette: a cég azt már nem figyelte, hogy az új tulajdonos mit csinál a kocsin lévő Hyza-reklámokkal. Sranko megerősítette az Agrofert szóvivőjének közlését, amely szerint a Hyza jelenlegi autói az ellenőrző rendszer szerint mind Szlovákia területén találhatóak.