A Kárpát-medencei Szecesszió Napja lehet augusztus 27-e

Augusztus 27-e legyen a Kárpát-medencei Szecesszió Napja. Ezt a civil kezdeményezést jelentették be ma Kecskeméten Lechner Ödön építész születésének 170. évfordulóján, a tiszteletére rendezett tanácskozáson, a Tudomány és Technika Házában.

A magyar építészet kiemelkedő egyénisége tervezte a kecskeméti Városházát, és ezzel elindította azt a folyamatot, amely által világhírűvé vált a szecessziós belváros. A Lechner Ödön születésének 170. évfordulójára szervezett szakmai tanácskozás bevezetéseként a program egyik szervezője, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke egy bejelentést tett.

„A mai napra, Lechner születésnapjára időzítettük azt a javaslatunkat, hogy ez legyen a Kárpát-medencei Szecesszió Napja. Szeretnénk, ha ezt a napot ennek minősítené a kormány, és fogadtassa el nemzetközileg is” – mondta Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke.

Az ötlet nemrég született meg a TIT Kulturális Örökség Szakosztályával közösen. A jeles napon elindított civil kezdeményezést a város vezetése is támogatja.

„Polgármesterasszonnyal is egyeztettek erről a bejelentésről, és nagyon támogatjuk a kezdeményezést. Úgy gondolom, hogy ha Lechner Ödön születésnapját bárki a Kárpát-medencei szecesszió napjává akarja tenni, akkor ehhez Kecskemét városa csak támogatólag tud hozzá állni” – fogalmazott Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester.

A tanácskozáson elhangzott: fontos az elődök munkájában, hogy 120-130 évvel ezelőtt tudatosan kezdték el a munkát Lechnerék és társai itthon és külföldön egyaránt.

„Ezt gyúrták össze egy egyéni, csak itt, a Kárpát-medencei mentalitásra, szemléletre, életérzésre jellemző módon, amely nemcsak itthon, hanem külföldön is népszerű lett és nagyon fontos értékeket mutatott be” – hangsúlyozta dr. Kriston Vízi József, a Bács-Kiskun Megyei TIT Kulturális Örökség Szakosztályának elnöke.

A szakma legavatottabb kutatói is megjelentek az ünnepi alkalomra rendezett fórumon. Többek között a határainkon túlról is, így például Dömötör Gábor Szabadkáról.

KTv