Indiai autóipari beszállító épít gyárat Kecskeméten

Négy-ötszáz főt foglalkoztató lökhárítógyárat épít az indiai Samvardhana Motherson Group autóipari beszállító Kecskeméten. A beruházás kezdeti szakaszára 30 milliárd forintot fordít a cég, amennyiben a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak.

Egy 100 ezer négyzetméter nagyságú telken, zöldmezős beruházással építik fel a gyárat, 2017-re készül el. Az első időszakban a Mercedes-gyár Kecskeméten készülő egyik típusához gyártanak 2018-tól lökhárítókat. Az új gyár a Mercedes-gyár tőszomszédságában épül fel.

Az 1975-ben indult indiai családi vállalkozás mára a világ 40. autóipari beszállítójává fejlődött. A világ 25 országában, 140 gyáregységgel van jelen, 2009 óta Magyarországon is. Visszapillantó tükröket gyárt Mosonszolnokon, valamint egy logisztikai központja is van Hegyeshalmon.

Magyarországon 1600 saját alkalmazottja van a cégnek, csak a magyar piacon 310 millió euró árbevételt ért el tavaly, több autógyárnak szállít kábelkötegeket, tükröket és egyéb alkatrészeket. A cégcsoport 2014-es árbevétele 6,1 milliárd dollár volt.