Nem tudott reagálni az alpolgármester az úszók panaszaira

A jegyárak ésszerűsítését és helyenként a szolgáltatás színvonalának emelését várják a Kecskeméti Fürdő törzsvendégei. Ez derült ki a csütörtöki városházi „tüntetésen”. Azt is megtudhattuk, hogy a közös adóforintjainkból 600 millió megy el a fürdőre, s ez csak az üzemeltetés!

Körülbelül 80 ember gyűlt össze tegnap délelőtt a kecskeméti városháza előtt, hogy tiltakozzanak az önkormányzati tulajdonban lévő Kecskeméti Fürdőben történt áremelés ellen. A néhány kivétellel nyugdíjasokból álló tömeget dr. Szeberényi Gyula Tamás fogadta – olvasható a BAON-on.

A probléma nagy vonalakban: a Kecskeméti Fürdő július 1-jével emelte a jegyárakat. A korábbi négy zónás rendszerről (élményfürdő, versenyuszoda, termálfürdő, szauna) három zónásra tértek át. Most fürdő, termál és szauna zóna van, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy megszűntek azok a jegyek, bérletek, amelyek csak az úszómedencékre vagy csak az élményfürdőre vagy csak a termálra voltak érvényesek. Július 1-jével megszűnt a százas jegytömb is, helyette 50-es tömböt vezettek be, és az is jóval drágább, mint a korábbi 100-as, és a napijegyek is drágultak.

Mint a fórummá vált tiltakozáson kiderült, a megjelent törzsvendégek a drasztikus drágulást elfogadhatatlannak tartják, nem mellékesen azért is, mert ők főleg a versenyuszodát és a termált használják, tehát úgy érzik, hogy a zónaváltozások miatt feleslegesen fizetnek az élményfürdőért. Sok más mellett szót emeltek az ellen is, hogy hétfőnként és keddenként a kecskeméti nyugdíjasklubok tagjai ingyen bemehetnek a fürdőbe, mert így ezen a két napon a fizető vendégek „kiszorulnak” a fürdőből. Felvetődött a helykihasználás problémája is: hétköznaponként edzések, hétvégén versenyek vannak a fürdőben, emiatt pedig a hobbiúszók gyakran nem használhatják a 25 méteres medencét, illetve az 50 méteres medencének csupán négy pályáján szelhetik a vizet.

A fórumon több, a szolgáltatásokkal kapcsolatos probléma is felmerült. Ezekre a kérdésekre Szeberényi Gyula Tamás nem tudott érdemben reagálni, de azt ígérte, tolmácsolja a felvetéseket a fürdő vezetőjének. Az alpolgármester azt mondta, ahogy korábban is tervezték, meg fogják vizsgálni a jegyárváltozás hatásait, ha kell, korrekciót hajtanak végre az árképzésben. A kevés úszópályával kapcsolatban az alpolgármester a fürdő ügyvezető igazgatójától azt az ígéretet kapta, hogy a jövőben igyekeznek több pályát biztosítani a hobbiúszóknak, a 25 méteres medencében tréningező vízilabdások számára pedig TAO-pénzekből befednék a strandon lévő külső nagymedencét, így a sportolók tudnának ott edzeni, illetve a vendégek is élvezhetnék a fedett pályák előnyét.

A nyugdíjasklubok tagjainak hétfői és keddi ingyenes fürdőzési lehetőségeivel kapcsolatban az alpolgármester a magánvéleményét fogalmazta meg: ha 100, 200, vagy 300 forintot kérnének – mint korábban a 100-as tömb esetében –, az is gyakorlatilag ingyen lenne, a valódi árat ebben az esetben is azok a kecskemétiek fizetnék meg, akik nem járnak a fürdőbe. Mint arra az alpolgármester rámutatott: a város – a közösből – évente 600 millió forinttal járul hozzá a fürdő költségeihez. Könnyen belátható, hogy ha csökkentenék a jegyárakat, vagy tovább bővítenék a kedvezményeket, akkor a városnak, illetve annak polgárainak még többe kerülne a fürdő – függetlenül attól, hogy egyébként járnak-e oda.

Összegezve az elhangzottakat: a tiltakozáson jelen lévők elégedettek lennének, ha a korábban megszokott árszínvonalon nem is egész napon át, de legalább három órán keresztül élvezhetnék a fürdő szolgáltatásait – ez kielégítené a hobbiúszók, illetve a termál gyógyvizét élvező közönség igényeit, ez pedig a tulajdonos számára is elfogadhatónak tűnne.

A Kecskeméti Fürdő jegyárainak, így a zónák változtatásához testületi döntés szükséges, erről leghamarabb ősszel tárgyalhat a közgyűlés.

A Kecskeméti Fürdő új árai:
50 alkalmas bérlet ára chipkártyán (Ft)

Felnőtt VU+TF+ÉF 64750
Felnőtt VU+ÉF 37650
Felnőtt TF+ÉF 34400
Nyugdíjas, diák VU+TF+ÉF 50600
Nyugdíjas, diák VU+ÉF 30250
Nyugdíjas, diák T+ÉF 27450

(VU: versenyuszoda, ÉF: élményfürdő, TF: termálfürdő)

Forrás: Polgármesteri Hivatal