Törvényesen működtek a civilek

A Norvég Civil Támogatási Alaptól érkező pénzek elosztásában közreműködő három magyar civil szervezet működése teljesen megfelel a hazai jogszabályoknak – derül ki a Magyar Nemzet által megismert törvényességi ellenőrzés eredményeiből. Az ügyészségi vizsgálat két másik esetben is csak adminisztratív hiányosságot talált.

Befejeződött a Fővárosi Főügyészségen az a törvényességi ellenőrzés, amely – a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által felügyelt Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kérésére – tavaly év végén kezdődött a norvég pénzek hazai elosztásában érintett öt civil szervezetnél. Értesülésünket a főügyészség szóvivője is megerősítette.

Nem működött az egyik egyesület

Bagoly Bettina lapunk kérdésére elmondta, a három alapítványnál és két egyesületnél azt vizsgálták, hogy az érintett civil szervezetek működése a Kehi megkeresésében meghatározott körben megfelel-e a jogszabályoknak. – Három szervezet esetben érdemi ügyészi intézkedésre egyáltalán nem volt szükség. Egy alapítvány – a jogszabályi rendelkezések ellenére – nem tette fel a honlapjára a 2012. és 2013. évi beszámolókat, ezért a Fővárosi Főügyészség a megállapított jogszabálysértés megszüntetése érdekében jelzést nyújtott be – közölte a szóvivő. Bagoly Bettina hozzátette, a törvényességi ellenőrzés során azt is megállapították, hogy az egyik érintett egyesület nem működik, ezért a főügyészség az egyesület megszűnése megállapítása iránt keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.

Ismeretes, tavaly a magyar kormány a norvég alap programjainak lebonyolítását és monitorozását az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Lázár János 2014 áprilisában levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, sérelmezve, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásait egy szerinte az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon.

A Miniszterelnökség májusban kérte fel a Kehit a norvég alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Az átfogó vizsgálat célja az volt, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a norvég alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Törvénysértő házkutatások

Az ügyben büntetőfeljelentés született, majd jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt rendőrségi nyomozás indult. Ezután a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a támogatószervezetek budapesti irodáiban házkutatást tartottak (ezen eljárások egyikét idén januárban törvénysértőnek minősítette a bíróság, mert hiányzott a kényszerintézkedés általános feltétele – a szerk.). A végleges Kehi-jelentésből kiderült, a vizsgált hatvanhárom projektből hatvanegy esetben állapított meg a hivatal szabálytalanságot a pályázati pénzek felhasználásában. Ötvenöt kedvezményezett közül pedig huszonegy szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között.

A Kehi feljelentése alapján decemberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága is elrendelte a nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt. Ezzel egyesítették a korábban elrendelt nyomozásokat. Legutóbb májusban hosszabbították meg a nyomozás határidejét, de gyanúsított továbbra sincs az ügyben.

Magyar Nemzet