Már csak egy hét van hátra a KAFF-ig

Már csak alig több mint egy hét van hátra a KAFF animációs filmfesztiválig, aminek idei díszvendége Latin-Amerika lesz, így többek között argentin, brazil, vagy épp kolumbiai animációkat is megismerheti a közönség. Több újítást is bevezettek a június 24-e és 28-a közötti fesztiválon, ezekről tartottak sajtótájékoztató a Városházán.

A magyar animáció rég volt ilyen erős, mint most, ezért különösen jó fesztiválnak lehet házigazdája Kecskemét – ezt mondta Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál sajtótájékoztatóján. Elhangzott, újítottak a június 24-e és 28-a közötti KAFF szabályzatán, így idén először már nem csak Magyarországon élő magyarok nevezhettek, hanem nem Magyarországon élő magyar alkotók is. 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 televíziós sorozat, 10 videoklip és 20 egyéb animációs alkotás mutatkozik be a magyar filmek programjában. Ezeket egy háromtagú előzsűri válogatta be a fesztiválra. Több szakmai tanácskozás is színesíti a fesztivál programját: az egyiken arról esik szó, hogy a magyar animáció mit tett hozzá a világ animációs kultúrájához, egy másikon pedig az 5000 fő alatti települések mozgókép kultúrája lesz a téma. Idén Latin-Amerika vendégszerepel a fesztiválon, így többek között argentin, brazil, vagy épp kolumbiai animációkat is megismerhet a közönség.

„Korábban Ázsiát mutattuk be, most Latin- Amerikát. azért mert azt tapasztaltam, a fesztiválokon, hogy jelentős filmek születtek. És azt, hogy másképp gondolkoznak, ahogy szokták mondani a mi keresztény zsidó kultúránktól eltérően. elég például a említeni a mexikói halál kultúrát, teljesen másképp viszonyulnak a halálhoz, mint például mi. Egy olyan sajátos unikális program, ami érdemes arra, hogy a szakma megismerje” – nyilatkozta Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója.