A vidékpolitika és a baloldal jövője volt a téma

Kiskőrösön tartotta szerdán az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöksége kibővített ülését, ahol a napi feladatokon kívül vidékfejlesztési stratégia aktualizálásáról, a baloldal jövőjéről is beszéltek.

Döntés született arról, hogy a nyár folyamán szerte a megyében felkeresik a tanyákon élőktől kezdve a városlakókat, s személyes találkozókon kikérik véleményüket.

Meghívott vendégükkel, Földes György, történésszel, a Politikatörténeti Intézet főigazgatójával beszélgetést folytattak a hazai baloldal helyzetéről, jövőjéről. A vitaindító által megfogalmazott kérdések között szerepelt, hogy mennyire tudott alkalmazkodni az MSZP a világban végbement jelentős változásokhoz. Továbbá arról is szó esett, hogy mennyiben képes megfogalmazni nemzeti keretekben a politikáját, összhangban a geopolitikai kihívásokkal.

Egyértelműen az volt a közös álláspont, hogy az oktatás ügyének mielőbbi rendezése, a szegénység felszámolására való törekvés, valamint a roma társadalom integrációjának felvállalása megkerülhetetlen az elkövetkezendő időszakban.

Számtalan más, fontos kérdésre is megnyugtató választ kell adni, ilyen pl.: az egészségügy, a szociális háló erősítése.

Továbbá egy baloldali pártnak elsődleges feladata, hogy minél több olyan társadalmi csoportnak nyújtson védelmet, segítséget, amelyek kiszolgáltatottak.

„Oda kell menni, ahol az embereket bántják!” – mondta Földes György.

A politikai programokon kívül az MSZP hitelességének visszaállítására nagy hangsúlyt kell fektetnie a pártnak. Ennek fontos eleme az önkritika, valamint a pártot megjelenítő személyek egyéni hitelessége is. Ezt csak úgy lehet elérni azonban, ha újra egy egységes politikai közösségé tud válni az egész szervezet.