Miért nem segít senki a kecskeméti focin?

Válságban a kecskeméti futball, amely 2008 óta volt tagja az élvonalnak, ám lehet, hogy a 2015-ös év feketén lesz jelölve a sportág helyi naptárában.

A héten jelentette be Csányi Sándor, az MLSZ elnöke (és egyben a leggazdagabb magyar), hogy öt csapat számára nem adnak licencet a következő évre. A Pápa és a Győr tulajdonosai már börtön közelben vannak, ezért érthető, hogy miért nem kapták meg az indulási jogot. A Nyíregyháza valószínűleg megmenekül, hiszen csak egy kisebb tartozása volt egy külföldi játékos kapcsán, amit már kifizettek, így a fellebbezésüket nagy eséllyel el fogják fogadni május végén. A Pécsről nem tudni különösebbet, ők is megtámadják az első fokú határozatot, akárcsak a Kecskeméti TE. Utóbbi tulajdonosa, Rózsa Pál hivatalos közleményben így fogalmazott:

“Az előző időszak pénzügyi nehézségeinek megoldására múlt pénteken, a hiánypótlás alkalmával, klubunk megküldte a stabilitás helyreállítását biztosító ütemtervet, továbbá garanciát nyújtott a bizottság számára. Az előző évek költségtakarékos gazdálkodásának fenntartása, és a tulajdonos által vállalt kötelezettségek megfelelő biztosítékot jelentenek az NBI-es szerepléshez.”

Egyes információk szerint már régóta benne volt a levegőben a kizárás veszélye, amelynek fő indoka a Kecskeméti TE-t működtető Kecskeméti Labdarúgó Kft. nagyfokú eladósodottsága. A cég harmadik éve termelt veszteséget, így jelentős, körülbelül 500 milliós nagyságú tőke bevonására lett volna szükség, hogy nyereségessé, vagy nullássá tudják varázsolni a kft-t.

Azonban nem a Kecskemét az egyedüli együttes, amely veszteséget termel, néhány üdítő kivételtől eltekintve sokan vannak hasonló cipőben. Mivel a 2014-es beszámolókat még nem lehet minden esetben elérni, ezért a 2013-as évet tekintsük át az mfor.hu cikke alapján.

Ami a klubokat egyenként illeti, a 2013-as mérlegek alapján csak az MTK (+73 millió), a Mezőkövesd (+51 millió), a Haladás (+2 millió) a Lombard Pápa (+11 millió) és a Ferencváros (+139 millió) volt nyereséges, a zöld-fehér klub azonban ezt úgy tudta elérni, hogy olyan, 1,9 milliárd forintos egyéb bevételt is elkönyvelt, amelynek forrását a mérleg kiegészítő melléklete nem részletezi. Ugyanakkor öt csapat, a Videoton (-811 millió), a Debrecen (-382 millió), a Győr (-520 millió), az Újpest (-1642 millió) és a Diósgyőr (-543 millió) veszteséggel zárta a tavalyi esztendőt.

Friss hír viszont, hogy az Orbán birtok mellett elterülő Puskás Akadémia is komoly veszteséget termelt, -127 millióval zártak. Ezzel csak arra szeretnék rávilágítani, hogyha lett volna szándék és akarat, akkor feltehetően megmenthető lett volna a kecskeméti foci, hathatós városi támogatással, illetve az országgyűlésben is lobbizhattak volna a megválasztott képviselők, különösen Dr.Zombor Gábor és Dr. Salacz László.

Tehették volna már csak azt azért is, mert amikor a sikereket kellett átélni, akkor előszeretettel álltak a csapat mellé és a fényképezők elé. Nem kivétel Szemereyné Pataki Klaudia jelenlegi polgármester sem. Ugyan köztudottan nem szimpatizál a labdarúgással – annál inkább a kosárlabdával – mégsem kellene hagynia, hogy a férfi röplabdázók agóniája után újabb élvonalbeli klub süllyedjen el. Szlogenjük ugyanis az volt: “Szívügyünk Kecskemét!”

Van az a mondás, hogy a futball jó látlelete a társadalomnak. Nos, ez Kecskemétre különösen igaz lehet, ez a szürkeség, érdektelenség lassan megfojt mindent. A lobbira, a főnök által oly szeretett sport futtatására láthattunk már jó példákat, sikerült ez Kisvárdán, Mezőkövesden, s még oly sok helyen, ahol fideszes irányítás alatt van a foci. Mezőkövesd például soha nem látott, 400 milliós támogatást kapott működésre és a stadion gyors rendbehozatalára. Egy ekkora összeg már a KTE-t is kihúzta volna abból a bizonyosból, főleg ha jövőre a Szerencsejáték Zrt-s fogadási pénzek és tévés közvetítések után járó összeget még ideszámoljuk. De nem így lett, most már csak abban bízhat az ember fia, hogy talán még sikerül valamit kitalálni, s nem kell újra Dabasra, Monorra és egyéb illusztris helyekre utaznia az embernek, ha szeretné látni a lila-fehér csapatot.

Az esély mindenesetre nagyon csekély, lassan lehet készülni az NB3-ra, tudják, arra a középszerű valamire, amelyhez a Mercedes városa és felelős vezetői asszisztáltak. Ez Kecskemét sportkoncepciója?!