Döntőbe jutott Kecskemét az OPEN2018-on

Döntős Kecskemét az “Európa Ifjúsági Fővárosa 2018” cím elnyerésért indított programban. A szerda déli eredményhirdetés szerint a város bejutott a legjobb öt közé. Innen már hú, de éles.

Bács-Kiskun megyeszékhelye a nyitottságot – az „open” kifejezést – választotta hívószavának és a helyi ifjúságot bevonva készül a leendő programok megvalósítására – írja a Hírösvény.hu.

A pályázat első lépéseiről Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester korábban elmondta: a februárban leadott angol nyelvű anyagban nem a részletes tervek, programok érdekelték a kérdésben döntést hozó, az Európa Tanács mellett működő Európai Ifjúsági Fórumot. Mint ahogy elmondta, egyfajta hitvallást, szándékokat és célokat határoztak meg az első fordulóban.

A város a projekt kidolgozásához, megírásához egy kolozsvári céget kért fel – ugyanazt a csapatot, amely előzőleg két városnak is segédkezett a cím elnyerésében. A kitűzött cél jegyében Kecskemét folyamatosan támogatókat keres. Az Open 2018 projekthez már számos hazai ismert zenész, sportoló, színész adta az arcát. A döntést ugyanis az is befolyásolja, hogy egy-egy város hogyan népszerűsíti a programját a helybeliek körében. Kecskemét több felületet is létrehozott az “Európa ifjúsági fővárosa 2018” programja közzétételére. Elérhetővé vált többek között a Open2018.hu portál is, ahol bővebb információval szolgálnak a város terveiről, céljairól is.

A megtisztelő címet az utóbbi évtizedben olyan városok tudhatták magukénak, mint Antwerpen, Maribor és Theszaloníki, ebben az évben pedig Kolozsvár lett Európa ifjúsági fővárosa. Kecskemét kihívói idén többek között Isztambul és Ankara, a franciaországi Amiens és a lengyelországi Poznan.