Gripenek a Baltikum védelmében

Megérkeztek a kecskeméti katonai reptérre azok a konténerek, amelyekben a baltikumi készenléti szolgálat ellátásához szükséges felszereléseket szállítják majd Litvániába.

Mint arról beszámoltunk, Szlovénia mellett Észtország, Lettország és Litvánia légterének védelmét is ellátják ősztől a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei. A repülőgépek és a földi személyzet tagjai augusztus végén települnek át négy hónapra a Zokniai melletti támaszpontra. A küldetés alapja, hogy a három balti köztársaság nem rendelkezik önvédelemre alkalmas harci repülőkkel, ezért a 2004-es NATO-csatlakozásuk óta légterük védelmét rotációs alapon a más tagországok látják el. Jelenleg olasz pilóták járőröznek a térségben, őket a nyáron a norvégok váltják, s tőlük veszi át a feladatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis négy Gripenje.

A baltikumi misszióra Svédországban készültek föl a napokban a magyar katonák, akik egy hétig tartó éleslövészeten vettek részt ott. A pénteki hazaúton a hat Gripen egyikének pilótája műszaki hibát észlelt, ezért engedéllyel Kassán landolt a géppel, amely értesülésünk szerint még tegnap is a Felvidéken vesztegelt.
Veszélybe kerülhet a Gripen-program, mert a géptípus vezetésére kiképzett pilóták harmada is elhagyhatja a katonai pályát, és a kereskedelmi repülésben folytathatja a munkát a sokkal magasabb fizetések miatt – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint a szigorú NATO-felkészítéssel, és kiváló angol nyelvismerettel rendelkező szakemberek elcsábításában versengenek a légitársaságok.

magyarhirlap.hu